Veel mensen hebben wel eens gehoord van de term server. In technische termen is een server een apparaat of een computerprogramma dat een verzoek van een ander programma, een cliënt, ontvangt en beantwoordt. Stel je voor dat je moet eten en dat je daarom naar de koelkast moet om eten te halen. In dit geval is de koelkast je server waar je al het voedsel (bestanden) kunt opslaan en jij bent de klant die het voedsel (informatie) wil opvragen.
Inge Krijgsman was een hartverwarmende persoonlijkheid en zeer gerespecteerd als collega. Hij was oud-voorzitter en docent van de Senioren Computerclub Koningshof, tegenwoordig Samen Digitaal Wijzer geheten. Inge Krijgsman had een tomeloze inzet, die veel voor onze vereniging heeft betekend. Gedurende de vele jaren dat Inge doceerde werd hij geroemd voor zijn geduldige uitleg, waar menigeen baat bij had. Zijn aanpak leidde tot grote waardering bij velen die zich op computergebied meer thuis zijn gaan voelen. Zijn overlijden is een groot verlies voor de vereniging en de gemeenschap.Op 6 april 2023 werd Inge benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en tevens erelid van onze vereniging.
Datacenters van technologiereuzen zouden binnenkort je huis kunnen verwarmen
Met de vele zorgen over emissies en de afhankelijkheid van andere landen voor energie, kijken heel wat Europese landen naar bestaande technologie om huizen te verwarmen. Europa huist al een heel aantal datacenters die worden gerund door enkele van de grootste technologiebedrijven en die enorme hoeveelheden energie consumeren om computers en servers af te koelen. De gigantische hoeveelheid warmte die als restproduct wordt gegenereerd door steeds maar meer data te stockeren wordt normaal verwijderd via airconditioning of koeltorens. Die warmte wordt dus eigenlijk verspild. Steeds meer datacenters gebruiken die resterende warmte nu echter om huizen en gebouwen te verwarmen.
Digitaal geld gaat er komen, dat weten we allemaal
Dat de Tweede Kamer uitvoerig heeft gedebatteerd over de mogelijke invoering van digitaal geld, stemt econoom Arnoud Boot positief. Digitaal geld hield de gemoederen de afgelopen week flink bezig in Den Haag, mede vanwege de mogelijke bedoelingen van de Europese Centrale Bank met dat digitale geld.
Lees verder...Password stoot 123456 van de troon als meest gebruikte wachtwoord
Mensen zijn ondanks alle dreigingen in online omgevingen toch nog steeds niet verstandig met wachtwoorden bezig. Password is wereldwijd het meest gebruikte wachtwoord, zo meldt Nordpass. Volgens Nordpass, een ‘wachtwoordmanager’ voor de zakelijke en particuliere markt, meldt dat 123456 als wachtwoord op de tweede plaats is beland. De top drie wordt volgemaakt met het wachtwoord 123456789. In de top tien staan ook guest, qwerty, 12345678, 111111, 12345, col123456 en 123123. Opvallende wachtwoorden in de rest van de top 200: qwertyuiop (36), iloveyou (43), password1 (56), samsung (78), fuckyou (88), unknown (96), computer (130), lol123 (138), internet (150), hello (166) en bonjour (199).De meeste van deze wachtwoorden zijn volgens Nordpass binnen enkele seconden te kraken. Sterke en dus niet voordehand liggende wachtwoorden gebruiken is dus superbelangrijk. Marco Mekenkamp (HCC)
Meerderheid Nederlanders: weinig zorgen over cyberaanval.
Bijna de helft (45 procent) van de Nederlanders maakt zich weinig zorgen over hun online veiligheid in de privésituatie. De helft hiervan geeft aan dat ze altijd hun slimme apparaten updaten.Ook het controleren op valse websites en links, gebruikmaken van zogenoemde tweefactorauthenticatie bij het inloggen, het doen van virusscans en het veranderen van wachtwoorden geven voor twee op de vijf Nederlanders een veilig gevoel. Net als in 2021 en 2020 maakt de meerderheid van de Nederlanders (61 procent) zich weinig zorgen over een cyberaanval.