Microsoft voegde onlangs de AI-technologie GPT van OpenAI al toe aan zoekmachine Bing. Nu volgen de Office-apps als Outlook, Word, PowerPoint en Excel. De apps gaan het nieuwe, verbeterde GPT-4 gebruiken, in een functie die Microsoft 'Copilot' noemt. Die naam vat meteen samen wat de AI gaat doen: de gebruiker blijft leidend, maar werkt straks sneller en efficiënter, belooft Microsoft.

Copilot is een nieuw venstertje binnen de apps van Microsoft. Gebruikers typen een opdracht in, bijvoorbeeld: 'Maak een voorstel op basis van de notities van gisteren'. In Word kan Copilot ook een voorschot doen op een tekst, die daarna door de gebruiker aangepast, aangevuld en verbeterd wordt. "Soms zal Copilot dat goed doen, andere keren zal het nuttige fouten maken – maar het zal je altijd vooruit helpen", aldus Microsoft.

Tijd besparen

Volgens Microsoft zijn we 80 procent van onze tijd kwijt aan randzaken zoals het beantwoorden van e-mail. Copilot in Outlook kan e-mail samenvatten, en voorgekookte reacties voorstellen. Gebruikers zouden hun mails zo sneller kunnen lezen, en met één klik een complete reactie kunnen terugsturen. In Teams kan de AI vergaderingen automatisch samenvatten, zodat gebruikers niet meer echt hoeven op te letten.

Ook kunnen gebruikers de AI inzetten om dingen te doen die zij normaal niet kunnen, zoals het animeren van een presentatie in PowerPoint. Jamie Teevan, hoofd wetenschapper bij Microsoft, erkent dat het AI-systeem 'fouten kan maken en vooroordelen kan bevatten'. Elke functie is volgens haar beoordeeld door experts op het gebied van onder meer privacy en beveiliging. "We gaan fouten maken, maar als dat gebeurt gaan we ze snel oplossen," aldus Teevan tijdens de presentatie van Copilot.

Komende maanden pas toegang

De meeste gebruikers krijgen in de komende maanden pas toegang tot Copilot. De functie wordt al getest binnen twintig bedrijven, waaronder acht die op de Fortune 500-lijst staan.

"Dit is de grote volgende stap voor ons - om het in de tools te stoppen die iedereen elke dag voor zijn werk gebruikt", zei Microsoft-ceo Satya Nadella. De nieuwe technologie zal volgens hem mensen helpen 'geweldige inhoud, geweldige documenten, geweldige PowerPoints en kunst' te maken.

Google onthulde eerder deze week soortgelijke functies voor zijn mail- en werk-apps. Google en Microsoft zijn in een AI-wedloop verwikkeld sinds verleden november ChatGPT verscheen, ontwikkeld met miljarden aan Microsoft-investeringen.